Kasık fıtığı ameliyatından sonra kronik ağrısı olan hastalar görüyoruz ve sıklıkla bu hastalara ek cerrahi yapılması seçeneği sunulmuyor. Ek cerrahi herkes için doğru seçim değilken; bazıları için yama çıkarılması, ve/veya nörektomi işlemleri kronik ağrıdan önemli oranda ya da tamamen kurtulma imkanı sağlayabilir.
Bazıları için ek cerrahi girişim, düzelme getirebilir!
Ağrılı bir kasık fıtığı nedeniyle ameliyat olduğunuzda; ameliyatın ağrınızı hafifletmesini bekleyebilirsiniz. Ağrının geçmesi çoğu hasta için geçerlidir; ancak bazılarında kasık ağrısı ameliyattan sonra aylarca, hatta yıllarca sürebilir.
Kasık fıtığı en sık yapılan ameliyatlardandır. Çoğu hasta, ameliyattan kısa bir zaman sonra günlük yaşamlarına ve işlerine dönerler. Bununla birlikte, bazı hastalar ameliyat sonrası kronik kasık ağrısı sorunu ile karşılaşırlar. Ameliyattan sonra 3 ayı geçen ağrıları kronik kabul ediyoruz. Bu ağrı aylarca sürebilir ve bazen oldukça zayıflatıcıdır. Oturma, kalkma, yürümede zorluktan, cinsel hayatın olumsuz etkilenmesine kadar sorunlara neden olabilir
Neden olur?
Açık ya da laparoskopik dediğimiz kapalı ameliyat da olsa, cerrah, yama dediğimiz sentetik bir örgü ağını fıtık bölgenizi sağlamlaştırmak için yerleştirecektir. Fıtığın nüks etmesi yani yinelemesi ile ağrı oluşabilir. Fıtık nüks ettiğinde şişlik olur ama bazen bu şişlik muayene ile anlaşılmayabilir ve nüks kendini sadece ağrı ile gösterebilir. Bu durumda muayene yanında bir görüntüleme yöntemi ile (Ultrason, BT, MR) araştırmak gerekir.
Kasık fıtığı ameliyatı sonrası ağrı için diğer en sık karşılaştığımız nedenlerden biri, ameliyat sırasında olan sinir hasarıdır. Açık cerrahide daha çok karşılaştığımız bu sorun, laparoskopik cerrahi sonrası da özellikle sabitleme sonrası görülebilmektedir.
Diğer nedenler ise ameliyata bağlı dokuda oluşan enflamasyon, doku hasarı yine yamaya karşı vücudun oluşturduğu tepki olabilir. Bu tepkiye bağlı olarak; özellikle mekanik ve kimyasal güçlerle yama ağrı oluşturabilir. Bu sık görülmese de ağrıyı araştırırken göz önünde bulundurmak gerekir.
Kasık ağrısına genel bakış başlıklı yazımda nedenlerine değindim. Sayfaya gitmek için TIKLAYIN!
Ne yapabilirsiniz?
Kasık fıtığı ameliyatı oldunuz ve 3 ay sonra hala ağrılarınız varsa, hekiminizle konuşmanızın zamanıdır. Bu arada yaşam kalitenizi bozacak kadar ağrınız var ise, zaten bu dönemde belirli ilaçları kullanmış olmalısınız.
Cerrahınız, ağrınızı hafifletmek için hangisinin en iyi olduğunu belirlemek için olası tüm tedavi seçeneklerini düşünecektir. Seçenekler şunlar olabilir:
-
İlaç veya lokal anestetik enjeksiyonlarla ağrı yönetimi.
-
PRP enjeksiyonları. İyileşmeyi teşvik etmek ve sinir ağrısını hafifletmek için plazma açısından zengin bir protein kompleksinin enjekte edilmesi.
-
Sinir ablasyonu. Sinir ağrısını hafifletmek için elektrik akımları kullanarak tedavi.
-
Nörektomi. Sorunlu sinirin ya da sinirlerin cerrahi olarak çıkarılması.
-
Yamanın cerrahi olarak çıkarılması.
-
Yama çıkarılması ile birlikte nörektomi yapılması.
İlaç, lokal anestezik enjeksiyonu ya da PRP enjeksiyonu ağrıyı azaltmaya yardımcı olsa da, altta yatan nedeni ortadan kaldırmaz.
Fıtık ameliyatından sonra kronik ağrısı olan hastalar görüyoruz ve sıklıkla bu hastalara ek cerrahi yapılması seçeneği sunulmuyor. Ek cerrahi herkes için doğru seçim değilken; bazıları için yama çıkarılması, ve/veya nörektomi işlemleri kronik ağrıdan önemli oranda ya da tamamen kurtulma imkanı sağlayabilir.
Bizim yaklaşımımız:
Kasık fıtığı ameliyatı sonrası kronik ağrısı olan hastalarımızı;
- Hastanın hikayesini detaylı sorgulama ve eski raporların incelenmesi
- Fizik muayene
- Ağrı Haritalaması Testi
- Radyolojik inceleme
- Tanı amaçlı ultrason eşliğinde geçici sinir bloku
- Tedavi planlaması
aşamalarını sıra ile uygulayarak değerlendiriyor ve en etkili çözümü bulmaya çalışıyoruz. Hastanın şikayeti ve kasık fıtığı ameliyatı ile başlayan süreçlerin bilinmesi bizim sorunu anlamamız için çok önemlidir. Ameliyatınız ile ilgili raporları görmek isteriz. Bunları edinmeye çalışmalısınız. Bu konuda yazdığımız blog yazımızı OKUYUN!
Ayrıntılı bir fizik muayeneden sonra, ağrının tipini, kaynağını belirlemek için Ağrı Haritalaması Testini uyguluyoruz. Çok pratik ve çabuk yapılabilen bu test bize çok önemli bilgiler veriyor. Bu test hakkında bilgi sahibi olmak için Instagram paylaşımımıza BAKIN!
Daha sonra elde edilen bulgulara göre radyolojik inceleme yapıp yapmayacağımıza, yapacaksak; ultrason, BT ya da MR arasında seçim yapıyoruz.
Bu süreçler tamamlandığında tedavi planlaması yapıp hastamız ile detaylı paylaşıp karar veriyoruz.
Sonuç olarak; ağrı yönetimi ile iş birliği içinde, disiplinli bir ekip yaklaşımıyla, hastaların hangi tedavilere cevap vereceğinin belirlenmesi en doğrudur.
Kronik ağrıdan kurtulma seçenekleriniz hakkında cerrahınızla konuştuysanız da rahatlamıyorsanız, bir uzman seçmeyi düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.
Ağrıyla yaşamak zorunda değilsiniz; gerekirse ikinci bir görüş alın!
Kasık fıtığı ameliyatı sonrası ağrı için yazdığım blog yazılarının linkini aşağıda paylaşıyorum. Okumanızı şiddetle öneririm.
Tanıdan tedaviye kasık fıtığı ameliyatı sonrası ağrı
Kasık fıtığı ameliyatı sonrası erken şiddetli ağrı
Şişlik Olmaksızın Kasık Ağrısı – Önemli Uyarı!
Kasık fıtığı ameliyatı sonrası ağrı
Kronik ağrının tanısında izlenecek yol
Kasık fıtığı ameliyatı sonrası kronik ağrı: Başarı hikayesi
Chronic Pain after Inguinal Hernia Surgery
Ameliyattan sonra bolgede hematom oluştu dikisleri alarsk boşalttılar ps sumsn yspsrsk gönderiler kan akimi durmuyor pansuman yaptirmaktan usandim cozum tavsiyesi brkliyorum
Hekiminizin kontrolünde kalmalısınız.
Hocam merhabalar,
29 Eylül Perşembe günü açık kasık fıtığı ameliyatı oldum, son günlerde sabahları kesi olan bölgemde anormal ağrı ile uyanıyorum aynı zamanda sanki kasığımda bir şeylerin hareket ettiğini hissediyorum. Değerli görüşlerinizi almak isterim saygılarımla.
Hastalar, her zaman ameliyattan sonra ameliyatlarını yapan cerrahını takip etmelidir. Tedavinin devamlılığı için takip hayati öneme sahiptir. Kontrol muayeneleri olmadan, hekimler hasta şikayetlerinden habersiz kalır.
Sayin diktor kasik fıtığı ameliyst yarasın da sisme olmustu acil serviste dikisin bir tanesini keserek icindeki hematom olan sıvıyı aldılar ondsn sonra kanama durmadi hergun pansuman ysptiriyorum biber avisi gibi bir aci var pansumanci icine pensi sokuyor pens yariya kadat giriyor icindeen kan pihtisi cekiyor tabiki iceridi taam temizlenmedigi için agri ve sızı devam ediyor trkrar pansumsn yapiyorlar birdahaki pandumana kadar konulan gazli bezler kanla doluyor ameliyati yapan doktorun umurunda degill beni taburcu eettti acil taavsiyenizi ve izlemem geteken yolu bildirmenizi arz ve rica ederim
sahın jocam ben 2020 yılın da almanyada kasık fıtığı belirleme sonucu sağ kasığıma bir yama gerçekleştirildi ve kapaı ameliyat oldum ama ara ara cok ağrılarım oluyo bu kronik ağrımı olıyo normalmi burasa yapan doktorlar olsun ilgilenen doktorlar olsun insanla ilgilenmiyorlar heleki türksen
Fıtık ameliyatı sonrası 3 ayı geçen ağrıları kronik olarak kabul ediyoruz ve bunların iyi araştırılması gerektiğini vurguluyoruz. Bu durumda bu konuda uzman merkezlere gitmek gerekiyor. Hekimler, dil, din, cinsiyet, ırk, milliyet ayırt etmeksizin hastalarını tedavi ederler. Bu konuda şüpheniz olmasın.
Merhaba,
1 yıl önce açık fıtık ameliyatı oldum ve yana yapıldı. Özellikle son 1 haftadır ameliyat yerimle birlikte etrafı inanılmaz ağrıyor ve hareketimi kısıtlıyor ayrıca bacağıma doğru his kaybın var ne olabilir tedavisi mümkün mü
Ameliyattan belirli bir süre geçtikten sonra ağrı olması fıtığın nüks etmiş olabileceğini düşündürür. Muayene olmanızı öneririm.
selam hocam ben 13/03/2024 carşamba günü sağ tarafdan kasık fıtığı amaliyatı oldun bu günle 10 gün oldu fakat bu gün sabah saat 9 da 1_2 damla sıvı geldi ağrı vardı yanar sızlar gibi idi fakat sıvı geldi o ağrı acı giti bunun sebebi ne nedan kaynaklıdır sıvı gelmesi devam edermi bir terslik varmıdır
Ameliyat sonrası yara yerinden cilt altı yağ dokusunun erimesine bağlı akıntı olabilir. Hekim kontrolünde olunması önemlidir.