Lomber fıtık, Lumbar fıtık, Böbrek fıtığı, Flank hernia isimleri de verilir. Karnın yan tarafından çıkan fıtıklara verilen genel isimdir. Omurga kaynaklı bel fıtıkları ile karıştırılmamalıdır. Bizim konumuz değildir.
Böğür fıtığı neden olur?
En sık açık teknikle yapılan böbrek ameliyatlarından sonra ameliyat kesi yerinde görülür. Bir tür ameliyat fıtığıdır aslında. Kesi fıtığı da deriz. Bu fıtık ya gerçekten kesi yerindeki zayıflamadan oluşan gerçek bir fıtıktır ya da kesi kaynaklı bu bölgedeki kasların siniri zarar gördü ise; bundan kaynaklı kas zayıflamasına bağlı gelişen fıtıktır. Bu ikincisine denervasyon fıtığı denir. Denervasyon fıtığı daha çok görülür.
Diğer önemli nedenlerden biri de travmatik kaynaklı olandır. Trafik kazalarında emniyet kemeri sıkıştırmasına bağlı sinir hasarı ve ardından gelişen kas zayıflaması ile olur. Zona hastalığı da bir neden olabilir.
Böğür fıtığı belirtileri
Şişlik olabilir. Ancak eğer sinir hasarına bağlı kas zayıflığı ise asimetri görülür. Zamanla büyüme eğilimdedirler. Sıkışma ve/veya boğulmaları nadirdir. Yapıları gereği geniş delikli fıtıklar olduğundan büyüme eğilimdedirler.
Böğür fıtığı tanısı nasıl konur?
Muayene ile tanı konur. Tanıya yardımcı olması, fıtığın nedeninin ortaya konması ve ameliyat planı için bilgisayarlı tomografi (BT) çekilmelidir.
Böğür fıtığı tedavisi nasıl?
Bu fıtıkların tedavisi zordur ve genellikle başarılı olmaz. Genel yaklaşım, dikkatli gözlemdir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar ve gelişmeler bu fıtıklara bakış açısını değiştirmiştir. Seçilmiş olgularda başarılı ameliyatlar yapılabilmektedir. Açık ameliyatların yanısıra laparoskopik ve robotik platformlar ile ameliyat yapılabilir. Bu fıtığa, hastaya ve cerrahın deneyimine bağlıdır. Ameliyat seçeneğini iyi değerlendirmek gerekir.