FITIK İLE İLGİLİ SORULARINIZA KISA CEVAPLAR
Fıtık belirtilerinden, tanı ve ameliyat süreçleri, ameliyat sonrası dönem ile ilgili merak ettiklerinizi, özet olarak başlıklar altında bulabilirsiniz.
Fıtık hastalarının çoğu kendi tanılarını koyarak gelirler. Özellikle kasıkta ya da göbekte, ameliyat kesilerinde bastırmakla kaybolabilen, bazen kaybolmayan, ağrılı ve ağrısız şişlikler fıtık olabilir!
Kasık ve karın duvarı fıtıklarının tek tedavisi ameliyattır!
Fıtıklar zamanla büyür, ağrı yapar. Hayat kalitesini bozarlar. İçine giren bağırsak gibi organların boğulma riski vardır. Özellikle karın duvarının komplike büyük fıtıkları, solunum ve hayat kalitesini, hastanın hareket yeteneğini olumsuz yönde etkiler.
Fıtık, ilişki sırasında ağrı yaparak ve görsel olarak kötü gürünerek kişide özgüven eksikliği yapar. Cinsel partneri de görsel olarak olumsuz yönde etkiler. Bu konudaki yazımı okumak için Tıklayınız!
Yine bu konuda yazdığım blog yazımı okuyun!
Kasık ağrılarının 30%’undan fıtıklar sorumludur. Başlangıç döneminde fıtıklar; şişlik olmadan da, kendini ağrı ile gösterebilir. Ama kasık fıtığı dışı nedenleri de araştırmak gerekir. Özellikle sporcularda kasık ağrısı önemli bir problemdir ve tanı ve tedavisi oldukça komplikedir. Bu konudaki yazımı okumak için Tıklayınız!
Fıtık kemeri fıtığınızı tedavi etmez. Büyümesini engellemez. Boğulmasını önlemez. Aksine, dokulara yaptığı baskı ile dokuları bozarak ameliyatı zorlaştırabilir.
Yapılan çalışmalar yama kalitesinin başarıyı etkilediğini göstermiştir. Vücut ile uyumlu yamalar; esnek, hasta tarafından hissedilmeyen, ağrı yapmayan, enfeksiyona dirençli özellikte olmalıdır. Yama ameliyat sonrası ömür boyu vücutta kalır. Uzun dönemde dayanıklı olmalıdır.
Kaliteli bir yama, vücutla çok güzel bütünleşir ve sorun yaratmaz. Ancak; enfeksiyon olduğunda, çok nadir olarak alerji yaptığında, bazen aşırı büzüştüğünde, karın içine göç ederse barsaklara zarar verebilir. Bu nedenle hastaya, fıtığın tipine ve ameliyatın yöntemine göre doğru yama seçilmelidir.
Buna karar vermek için 3 önemli faktör vardır: Hastanın özellikleri, fıtığın tipi, cerrahın tecrübesi. Hastaya ve fıtığına en uygun ve cerrahın en iyi bildiği, uyguladığı yöntem diyebiliriz. Hasta açısından; laparoskopik yöntemler seçilmelidir.
Ameliyat sonrası erken saatlerde az da olsa ağrı olur. Ancak ilaçlarla bu semptom kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir. Taburcu olduğunuzda ağrınız olmayacaktır.
Çoğu fıtık ameliyatı; günübirlik cerrahi dediğimiz, hastanede 1 gün yatmanızı gerektirecek özelliktedir. Lokal anestezi ile yapılan kasık fıtıklarında ameliyattan 6 saat sonra göndermekteyiz. Örneği laparoskopik kasık fıtığı ameliyatlarını aynı gün taburcu ediyoruz. Ancak; büyük ve komplike karın duvarı fıtıklarında bu süre 3-4 günü bulabilmektedir.
Ameliyat sonrası yürüyerek evinize taburcu olursunuz. Anestezi aldığınız için araç kullanamazsınız. Ameliyat için yapılan kesi (eğer laparoskopik ise kesiler), 48 saatte kapanacaktır. Ondan sonra dışarıdan enfeksiyon alma olasılığınız neredeyse yoktur. Eve gittiğinizde -eğer dren yoksa- banyo yapabilirsiniz. Genellikle cilt dikişleri, emilebilen özellikte olduğundan dikiş alma randevusu olmayacaktır.
Ameliyat sonrası; yolculuk yapmanızda, uçakla seyahat etmenizde engel olmaz. Ancak uzun süreli araba kullanmanız en azından bir kaç gün süreyle konforlu olmayacaktır.
Kasık fıtığı onarımlarında; eğer açık yöntemle yapıldıysa bu süre 1 hafta, kapalı yani laparoskopik yöntemle yapılırsa en erken 5 gündür. Açık ve laparoskopik göbek fıtığı onarımlarında yine 1 haftayı bulmaktadır. Ancak işinde fizik güç kullananlarda bu süreler iyileşme açısından uzun tutulabilir!
Kasık fıtığı cerrahisi sonrası,10 gün sonra egzersiz amaçlı yüzebilirsiniz. 2 hafta sonra düz koşu yapabilirsiniz. 1 ay sonra yoga, plates yapabilir, ağırlık kaldırabilirsiniz. Futbol, basketbol gibi sporlar için 6 hafta beklemelisiniz. Göbek fıtık onarımları için de hemen hemen aynı süreler geçerlidir.
Hayır. Aksine cinsel yaşamını olumlu yönde etkiler. Fıtığa bağlı ağrı var ise bu ilişki sırasında da olacaktır ve hazzı etkileyecektir. Görsel olarak bir şişlik olmaması, öz güven sağlaması yanında kişinin partnerini de olumlu yönde etkiler.
Fıtık, cerrahi onarımdan sonra nüks edebilen bir hastalıktır. Hiç bir cerrah bu konuda 100% garanti veremez. Kasık fıtıklarında dünya ortalamaları 7% civarında iken, Fıtık Cerrahlarında bu oran 1%’in altındadır! Nüks; hastanın dokularının yapısına, fıtığın tipine, yapılan cerrahi onarımın türüne ve kullanılan yamaya bağlıdır.
Nüks etmiş fıtık, mutlaka bu konuda uzman merkezlerde ameliyat edilmelidir. Bu merkezler, bu konuda herkesten daha deneyimlidirler.
Yaşlılarda planlı kasık fıtığı onarımı, genel popülasyona kıyasla benzer risk oranlarına sahiptir. Acil onarım, yaşlılarda yüksek ölüm riski taşır. Bu nedenle, planlı fıtık ameliyatı güvenle yapılabilir.