• Balmumcu, Bestekar Şevki Bey Sok. 16, Beşiktaş, İstanbul

Sık Sorulan Sorular

FITIK İLE İLGİLİ SORULARINIZA KISA CEVAPLAR

Fıtık belirtilerinden, tanı ve ameliyat süreçleri, ameliyat sonrası dönem ile ilgili merak ettiklerinizi, özet olarak başlıklar altında bulabilirsiniz.

Fıtık hastalarının çoğu kendi tanılarını koyarak gelirler. Özellikle kasıkta ya da göbekte, ameliyat kesilerinde bastırmakla kaybolabilen, bazen kaybolmayan, ağrılı ve ağrısız şişlikler fıtık olabilir!

Fıtıkların 75%’i kasıkta görülür. İnsanoğlu olarak kasık bölgemiz zayıftır. Bazı bağ dokusu hastalıklarında, sigara içenlerde, zayıf insanlarda daha çok kasık fıtığı görülür. Fıtık hastalığı önlenemez.
Ancak insizyonel fıtık dediğimiz ameliyat kesilerinde çıkan fıtıklar çeşitli nedenlerden ötürü olur. Ayrıntılı bilgi için Tıklayınız!
Çoğu fıtık, hastanın şişliği farketmesi ile anlaşılır. Bir cerrahın fizik muayenesi ile 95% olguda tanı konabilir. Bazı şüpheli durumlarda; kasıkta ultrason hatta gerektiğinde Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) çekilmesi gerekebilir.
Karın ön duvarında ise yine ultrason, kasıktan farklı olarak bilgisayarlı Tomografi (BT) ile ileri tanıya gitmek gerekebilir. BT ve MR, bazı durumlarda cerrahi yöntemini belirlemede çok faydalı bilgiler verir.
Bütün fıtıklar ameliyat ile onarılmalıdır!
Fıtığınız küçük ve şikayet yapmıyorsa, hemen ameliyat olmanıza gerek yok. Ancak çoğu fıtık zamanla kaçınılmaz olarak büyür ve başta ağrı olmak üzere şikayet yapmaya başlar. Her ne kadar acil ameliyat gerektiren fıtık boğulmaları nadir de olsa bu riski almamak en uygundur.
Her zaman slogan gibi söylerim ‘Erken fıtık ameliyatı, hem hasta hem de cerrah için kolaydır!’

Kasık ve karın duvarı fıtıklarının tek tedavisi ameliyattır!

Fıtıklar zamanla büyür, ağrı yapar. Hayat kalitesini bozarlar. İçine giren bağırsak gibi organların boğulma riski vardır. Özellikle karın duvarının komplike büyük fıtıkları, solunum ve hayat kalitesini, hastanın hareket yeteneğini olumsuz yönde etkiler.

Fıtık, ilişki sırasında ağrı yaparak ve görsel olarak kötü gürünerek kişide özgüven eksikliği yapar. Cinsel partneri de görsel olarak olumsuz yönde etkiler. Bu konudaki yazımı okumak için Tıklayınız! 

Yine bu konuda yazdığım blog yazımı okuyun!

Herkes fıtık olabilir. Kasık fıtıkları erkeklerde daha çok görülür.
Karın duvarı ve kasık fıtıkları önlenemez. Ancak ameliyat kesilerinde oluşan fıtıklar önlenebilir.

Kasık ağrılarının 30%’undan fıtıklar sorumludur. Başlangıç döneminde fıtıklar; şişlik olmadan da, kendini ağrı ile gösterebilir. Ama kasık fıtığı dışı nedenleri de araştırmak gerekir. Özellikle sporcularda kasık ağrısı önemli bir problemdir ve tanı ve tedavisi oldukça komplikedir. Bu konudaki yazımı okumak için Tıklayınız!

Fıtık kemeri fıtığınızı tedavi etmez. Büyümesini engellemez. Boğulmasını önlemez. Aksine, dokulara yaptığı baskı ile dokuları bozarak ameliyatı zorlaştırabilir.

Bilimsel çalışmalar, ağırlıklı olarak günlük cerrahi pratiğini fıtık hastalarının oluşturduğu cerrahların sonuçlarının, diğer meslektaşlarına göre daha iyi olduğunu göstermektedir. Özellikle nüks ve ağrı açısından bu böyledir.
Herniolojist dediğimiz fıtığa gönül vermiş cerrahlar, batıda bir Fıtık Merkezi adı altında hizmet vermektedirler. Fıtık Merkezi; fıtık hastalarına, onları mutlu ve tatmin edecek tedavi sürecini en iyi uygulama hedefini benimsemiştir.

Yapılan çalışmalar yama kalitesinin başarıyı etkilediğini göstermiştir. Vücut ile uyumlu yamalar; esnek, hasta tarafından hissedilmeyen, ağrı yapmayan, enfeksiyona dirençli özellikte olmalıdır. Yama ameliyat sonrası ömür boyu vücutta kalır. Uzun dönemde dayanıklı olmalıdır.

Kaliteli bir yama, vücutla çok güzel bütünleşir ve sorun yaratmaz. Ancak; enfeksiyon olduğunda, çok nadir olarak alerji yaptığında, bazen aşırı büzüştüğünde, karın içine göç ederse barsaklara zarar verebilir. Bu nedenle hastaya, fıtığın tipine ve ameliyatın yöntemine göre doğru yama seçilmelidir.

Buna karar vermek için 3 önemli faktör vardır: Hastanın özellikleri, fıtığın tipi, cerrahın tecrübesi. Hastaya ve fıtığına en uygun ve cerrahın en iyi bildiği, uyguladığı yöntem diyebiliriz. Hasta açısından; laparoskopik yöntemler seçilmelidir.

Çoğu fıtık onarımı için genel anestezi en uygun ve güvenli anestezi yöntemidir.
Özellikli olarak; açık kasık fıtığı onarımında lokal anestezi konforlu bir şekilde uygulanabilir.
Ameliyat fıtığın yerine, büyüklüğüne ve kullanılan tekniğe göre değişir. Açık kasık fıtığı ameliyatları 20-25 dakika, laparoskopik onarım ise 30-35 dakika sürmektedir.
Bunun dışında laparoskopik göbek fıtığı ameliyatları ise 45 dakikayı bulmaktadır. Diğer fıtıklar için hekiminizle konuşmalısınız.

Ameliyat sonrası erken saatlerde az da olsa ağrı olur. Ancak ilaçlarla bu semptom kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir. Taburcu olduğunuzda ağrınız olmayacaktır.

Çoğu fıtık ameliyatı; günübirlik cerrahi dediğimiz, hastanede 1 gün yatmanızı gerektirecek özelliktedir. Lokal anestezi ile yapılan kasık fıtıklarında ameliyattan 6 saat sonra göndermekteyiz. Örneği laparoskopik kasık fıtığı ameliyatlarını aynı gün taburcu ediyoruz. Ancak; büyük ve komplike karın duvarı fıtıklarında bu süre 3-4 günü bulabilmektedir.

Fıtığa bağlı olarak; ameliyat sonrası kesi yerlerinde enfeksiyon olasılığı düşüktür. Seroma dediğimiz, sıvı toplanması en sık görülen komplikasyondur. Seroma, genellikle 6-8 haftada kendiliğinden kaybolur.
Ameliyat sonrası inatçı ağrı, uzman ellerde nadiren olabilir.
En büyük geç komplikasyon nükstür ve yine uzman ellerde bu oran oldukça düşüktür.

Ameliyat sonrası yürüyerek evinize taburcu olursunuz. Anestezi aldığınız için araç kullanamazsınız. Ameliyat için yapılan kesi (eğer laparoskopik ise kesiler), 48 saatte kapanacaktır. Ondan sonra dışarıdan enfeksiyon alma olasılığınız neredeyse yoktur. Eve gittiğinizde -eğer dren yoksa- banyo yapabilirsiniz. Genellikle cilt dikişleri, emilebilen özellikte olduğundan dikiş alma randevusu olmayacaktır.

Ameliyat sonrası; yolculuk yapmanızda, uçakla seyahat etmenizde engel olmaz. Ancak uzun süreli araba kullanmanız en azından bir kaç gün süreyle konforlu olmayacaktır.

Kasık fıtığı onarımlarında; eğer açık yöntemle yapıldıysa bu süre 1 hafta, kapalı yani laparoskopik yöntemle yapılırsa en erken 5 gündür. Açık ve laparoskopik göbek fıtığı onarımlarında yine 1 haftayı bulmaktadır. Ancak işinde fizik güç kullananlarda bu süreler iyileşme açısından uzun tutulabilir!

Kasık fıtığı cerrahisi sonrası,10 gün sonra egzersiz amaçlı yüzebilirsiniz. 2 hafta sonra düz koşu yapabilirsiniz. 1 ay sonra yoga, plates yapabilir, ağırlık kaldırabilirsiniz. Futbol, basketbol gibi sporlar için 6 hafta beklemelisiniz. Göbek fıtık onarımları için de hemen hemen aynı süreler geçerlidir.

Hayır. Aksine cinsel yaşamını olumlu yönde etkiler. Fıtığa bağlı ağrı var ise bu ilişki sırasında da olacaktır ve hazzı etkileyecektir. Görsel olarak bir şişlik olmaması, öz güven sağlaması yanında kişinin partnerini de olumlu yönde etkiler.

Fıtık, cerrahi onarımdan sonra nüks edebilen bir hastalıktır. Hiç bir cerrah bu konuda 100% garanti veremez. Kasık fıtıklarında dünya ortalamaları 7% civarında iken, Fıtık Cerrahlarında bu oran 1%’in altındadır! Nüks; hastanın dokularının yapısına, fıtığın tipine, yapılan cerrahi onarımın türüne ve kullanılan yamaya bağlıdır.

Nüks etmiş fıtık, mutlaka bu konuda uzman merkezlerde ameliyat edilmelidir. Bu merkezler, bu konuda herkesten daha deneyimlidirler.

Uzun dönem inatçı ağrı, ameliyat sonrası 3 ayı geçen ağrılar için söylenir. Açık kasık fıtığı ameliyatlarında laparoskopik yöntemlere göre daha fazladır.
Kronik ağrının çeşitli nedenleri vardır. Ancak en önemlisi cerrahi tekniktir. Tedavisi ise bilgi ve deneyim ister.
Elbette olabilirsiniz! Eş zamanlı “temiz” sınıflandırılan ameliyatları olmanız riski arttırmaz. Örneğin; fıtık ile eş zamanlı safra kesesi, guatr, meme gibi ameliyatları olabilirsiniz. Eş zamanlı olarak farklı fıtıklarınız (kasık ve göbek gibi) ameliyatla onarılabilir. Bunun dışında eş zamanlı olarak diğer branş cerrahisi de olabilirsiniz. Örneğin fıtık ameliyatı ile beraber burun ameliyatı gibi.
Farklı kombinasyonlar için danışabilirsiniz!
Çoğu fıtık onarımında sentetik bir yama kullanılmaktadır. Bu yamalar, karın duvarının gebelikte genişlemesine aynı uyumu sağlamazlar. Bu nedenle, fıtık onarımı gebelik sonrasına hatta bir daha gebelik olmayacağı kararından sonraya bırakılmalıdır!
Gebelikte fıtık sıkışması olursa; şartlara göre değerlendirilmeli. Çok mecbur kalınırsa yamasız, dikişli bir onarım tekniği kullanılmalıdır. Ancak bu durumda bu onarımın nüks etme olasılığının fazla olduğu bilinmelidir!

Yaşlılarda planlı kasık fıtığı onarımı, genel popülasyona kıyasla benzer risk oranlarına sahiptir. Acil onarım, yaşlılarda yüksek ölüm riski taşır. Bu nedenle, planlı fıtık ameliyatı güvenle yapılabilir.

Whatsapp