• Balmumcu, Bestekar Şevki Bey Sok. 16, Beşiktaş, İstanbul

Spigelian fıtık, karın ön duvarı fıtıklarındandır. Özellikle göbeğin alt ve yan kısmında çıkar ve Spigelian kemeri isimi de verilir. Rektus kaslarının dış kenarı ve karın yan-ön duvarındaki üçlü kasın arasındaki zayıf bölgeden (Linea semilunaris) çıkarlar. Tüm karın duvarı fıtıklaırnın 1%’ini oluştururlar. Spigelian herni de denir. İsmini Belçikalı anatomist Adriaan van Spieghel’den (1645) alır.

Büyüme ve içine giren organların sıkışma/boğulma riski nedeniyle tedavi edilmelidirler.

Spigelian fıtık belirtileri

Şişlik genelde olur. Girip çıkabilir bazen hiç gitmez. Ağrı ve yanma yapabilir. Hatta şişlik olmaksızın ağrı ile kendini gösterebilir. Eğer içine giren organ – ki genellikle bağırsaktır – sıkışır/boğulur ise bağırsak tıkanıklığı belirtileri olan bulantı, kusma, karnın şişmesi eşlik edebilir.

Spigelian fıtık tanısı nasıl konur?

Eşlik eden şişlik var ise tanı muayene ile kolayca konur. Deri altı yumuşak doku kitleleri ile karışabilir. Ağrı var ve şişlik yok ise muayene dikkatli yapılmalıdır. Şişman hastalarda gözden kaçabilir. Ultrason ile inceleme ilk seçenektir. Genellikle tanı konur. Bilgisayarlı tomografi (BT) seçkin tanı yöntemidir. Tanı koymanın yanında ameliyat planı yapmada çok değerli bilgiler sağlar.

Spigelian fıtık tedavisi

Tüm karın duvarı fıtıkları ameliyat ile onarılmalıdır. Spigelian fıtıklarının da tek tedavisi, diğer karın duvarı fıtıklarında olduğu gibi ameliyattır. Açık ve laparoskopik tekniklerle yapılabilir. Laparoskopik teknikler seçkindir. Hem acil hemde planlı ameliyat yapılabilir. Laparoskopi yapılacaksa, preperitoneal yaklaşım tercih edilmelidir. Fıtık deliği kapatıldıktan sonra periton önüne konulan uygun boyutta sentetik bir yama sorunu çözecektir.

Spigelian fıtıkların laparoskopik ameliyatı, günübirlik cerrahi sınıfındadır. Hasta aynı gün taburcu edilebilir. Ağrı pek olmaz. Hızlı bir iyileşme söz konusudur.

Whatsapp