• Balmumcu, Bestekar Şevki Bey Sok. 16, Beşiktaş, İstanbul

30° Teleskop yönetimi

Laparoskopik cerrahide kamera asistanının tecrübesi ameliyatın seyrini ve cerrahın konforunu etkiler!

Fıtık cerrahisinde iğne rehberdir! blog yazımda anlattığım gibi laparo-endoskopik fıtık cerrahisinde; kasık ve böğür fıtıklarında yan duvar, göbek, epigastrik, Spigelian ya da ameliyat fıtıklarında ise ön duvarda çalışırsınız. Bu açılarda 0° teleskop görüşü son derece yetersizdir. Temelde karın içi organ cerrahisinde de böyledir. Ancak en sık yapılan laparoskopik kolesistektomi ameliyatı hala çoğu yerde 0° teleskopla yapılır. Bu teleskop dar bir görüş açısı sağlar. İdeali 30° teleskop kullanmaktır. Bu hem görüş açınızı artırır hem de ameliyat yaptığınız organ ya da dokuyu 3 boyutlu değerlendirme olanağı sağlar. Uzaysal olarak ise görüş alanınızı optimal düzeye çıkarır.

30° teleskop nasıl çalışır?

30° teleskop adı üzerinde 30 derece açı ile görüş sağlayan teleskop demektir. Bu hedef alana direkt görüş yerine 360 derece bir daire üzerinde indirekt görüş sağlar. Bunu sağlamak için de; teleskopun arka kısmında, şaftına direkt giriş sağlayan fiberoptik ışık kablosunu 360 derece döndürürüz. Bu dönüşü CCD kamera başlığı ekseninde yapar.

İpucu

Temelde basit iki kural var: Ana şaftı sabit tut, ışık kablosunu bakmak istediğin yönün tam ters tarafına döndür. Bu ikisini beraber yaptığınızda arzu ettiğiniz görüşü sağlarsınız. Genelde ekran büyüklüğünüz yakın ayar yerine normal ya da uzak konumda ise ekranın kenarında bir çentik vardır ve bu çentik kameranızın 360 derece dairede hangi dereceye baktığınızı gösterir. Yelkenli, zodyak gibi kıçtan yüklü dümeni ya da motoru olan küçük tekneleri kullananlar bilir; dümeni ittiğiniz yönün tersine gidersiniz. 30° teleskopta da böyle; ışık kolunun tam tersi tarafı görürsünüz.

Kamera asistanı önemlidir!

30° teleskopta kamera asistanı çok önemlidir. Özellikle fıtık cerrahisinde yukarıda anlattığım açılarda çalışıldığından 30° teleskop bir zorunluluktur.  Kamera asistanı tecrübeli – ideali aynı ameliyatı yapan biri – ise işler kolay. Ancak çok tecrübeli değilse o zaman işler zorlaşır. Ameliyatı doğrudan etkileyebilir. Cerrahın konforunu, ergonomisi bozabilir. İstediğiniz açı olmadığında ister istemez elleri, kolları, omuzları ve başınızı istediğiniz açıyı bulmak için zorlarsınız ve ardından kronik kas-iskelet problemleri! Hele bir de kamera şaftını döndürüyor ise yandınız 🙁 Çok tecrübesiz ise elinizi sık sık kamera şaftına atar, düzeltir ve böyle kal dersiniz 🙂

2003 yılında Londra’da katıldığım Uluslararası Fıtık Kongresinde canlı ameliyat yayınında kamera asistanı olarak Zeus robotik cerrahi sisteminin AESOP ses kontrollü robotik kamera sistemi kullanıldı. Cerrah, ses komutları ile robotu kumanda ederek TAPP tekniği ile laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı gerçekleştirdi. Aesop yukarı, Aesop aşağı, Aesop sola komutları ile işi bitirdi 🙂 Computer Motion Şirketinin üretimi olan bu robotik cerrahi platformu yaygınlaşmadan Intuitive Surgical bu şirketi satın aldı ve bu teknolojiyi rafa kaldırdı. Sonra biliyorsunuz Da Vinci robotik cerrahi platformunu üretti ve şu an bu platform dünyada  5.500 merkezde kullanılıyor. Elbette laparoskopik cerrahi çok uzak olmayan bir zamanda robotik cerrahiye evrilecek; bu kaçınılmaz! Bu konuda yazdığım blog yazımı Robotik Cerrahi Evrimdir! okumanızı isterim.

Saat kadranı!

Kamera asistanı ile onunla iletişim kurmanın kolay bir yolu var. Saat kadranı! Askeri timlerin hedefin yerini göstermede kullandıkları bir iletişim biçimi. Hepimiz bir şekilde tanık olmuşuzdur; telsizde tim üyesi konuşur, hedef saat 8 yönünde ya da 5 yönünde gibi. Uzaysal düzlemde beynimiz bunu çabucak yerini oturtur. Anorektal cerrahide hemoroid ameliyatlarında da aynı şeyi yapmıyormuyuz! Saat kadranının 3-7-11 lokasyonunda pakeler gözlendi gibi. Laparoskopik cerrahiye de aynı şekilde uyarlayabiliriz, sadece tam tersi kadranı söyleyerek. Çünkü yukarıda belirttiğim gibi ışık kolunun tersi yönü görürsünüz. Uygulama nasıl mı: kamera asistanına ışık kolunu çevirmesini istediğimiz kadranı söyleyerek. Örneğin sağ kasık fıtığı TAPP yapıyorsunuz, SIAS’dan periton flebi diseksiyonuna başlayacaksınız; saat 2 kadranını görmeniz gerekiyor, ışık kolu 8’e demeniz yeterli. Tam tavana bakacaksanız ışık kolu 6’ya, tam tersi aşağı bakacaksanız ışık kolu 12’ye gibi. Hızla bu dile alışıyor ve adapte oluyorsunuz.

Laparoskopik cerrahide kamera asistanı ile doğru iletişim size konfor sağlar!

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

Whatsapp