İngiltere Fıtık Derneği (BHS), 2018 yılında toplumu fıtık cerrahisinde yama kullanımı ile ilgili bilgilendirici bir not yayınladı. Güzel yazılmış ve tamamına katıldığım bu yazıyı Türkçe’ye, anlamını bozmadan küçük değişiklikler ve eklemeler ile çevirdim.
Özellikle fıtık hastaları için kolay anlaşılır bir bilgilendirme yazısı. Orjinal metin için tıklayınız!
Fıtık onarımı ve Yama
Giriş
Cerrahınızla yaptığınız görüşmelere ek olarak, bu kısa bilgi broşürü, doğru seçimleri yapmanıza yardımcı olmak için hazırlanmıştır.
Seçeneklerim nelerdir?
Fıtıkların tamamının ameliyat gerektirmediği, ancak çoğunluğunun zamanla daha da büyüdüğü ve daha fazla semptoma neden olabileceği için ameliyat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Cerrahi olmayan seçenekler
Fıtığı sadece hafif semptomlarla seyreden hastalar için “bekle-gör” bir seçenektir. Fıtığın varlığı, egzersiz dahil olmak üzere tüm günlük aktivitelerinizi yapmanıza engel olmamalıdır.
Cerrahi seçenekler
Fıtık onarımı bir ameliyatı içerir. İki ana teknik mevcuttur:
Yamasız onarım: Bu, karın duvarındaki defekti (delik) dikişlerle kapatmayı içerir ve belli bir gerilim yaratır.
Yamalı onarım: Onarımı desteklemek ve daha fazla güç vermek için yama kullanımını içerir.
Fıtık onarımları, açık ameliyat veya laparoskopik cerrahi ile yapılabilir ve hasta için en uygun teknik tartışılmalıdır.
Cerrahi yama, düzenlemeler ve güvenlik
Fıtıkların çoğunu onarmak için yamanın kullanımı, İngiltere ve dünya genelinde 25 yılı aşkın süredir tercih edilen bir yöntemdir. Çeşitli fıtık ameliyatlarının ve farklı yamaların sonuçlarına dair geniş bir veri yelpazesi bulunmaktadır. Aslında cerrahlar kendi fıtıklarının onarımında yama kullanımını tercih etmektedirler. Cerrahide kullanılan yamalar yasalar ile sıkı bir şekilde düzenlenir ve Avrupa Birliği’ndeki hastalarda kullanılabilmesi için CE işaretine sahip olmaları gerekir. Hastanın güvenliği, bu düzenlemenin kritik bir bileşenidir ve by uygunluk, AB makamları tarafından periyodik olarak gözden geçirilmektedir.
Yamalı onarım bir ‘altın standart’ mıdır?
Fıtık gelişen birçok hastada, dikişlerin iyi tutmadığı bir ‘doku zayıflığı’ bulunmaktadır. Bu, dikişlerle yapılan onarımların yama ile yapılanlara göre daha yüksek bir başarısızlık oranına sahip olmasını açıklar. Hastaların büyük çoğunluğu için, yama neredeyse hiçbir ek risk oluşturmaz ve daha düşük nüks oranı ile birleştirildiğinde, yama kullanımı fıtık onarımlarında altın standart haline gelmiştir.
Yamalı onarımın dezavantajları var mı?
Yama, herhangi bir sentetik implant gibi yabancı bir maddedir (diş protezleri, kalça protezleri, kalp kapakları vb.). Enfekte olabilir, ancak bu nadir bir durumdur. Bazı hastalar ameliyat sonrasında kronik ağrı geliştirebilir. Yama kullanımı ile kronik ağrı arasında kesin bir ilişki yoktur ve yama kullanılmayan onarımlar da aynı soruna neden olabilir.
Özet
Çoğu hastada, yama fıtık onarımı için güvenli ve güvenilir bir yöntemdir. Milyonlarca fıtık onarımı yamalı olarak başarıyla gerçekleştirilmiştir. Seçenekler mevcuttur ve hekiminiz bilinçli bir karar vermenizde yardımcı olacaktır.