Amerika Fıtık Derneği (AHS), karın duvarı cerrahisinde en prestijli derneklerden biri. AHS, 2018 yılında resmi olarak, toplumu fıtık cerrahisinde yama kullanımı ile ilgili bilgilendirici bir not yayınladı. Güzel yazılmış ve tamamına katıldığım bu yazıyı Türkçe’ye, anlamını bozmadan küçük değişiklikler ve eklemeler ile çevirdim.
Özellikle fıtık hastaları için kolay anlaşılır bir bilgilendirme yazısı. Orjinal metin için tıklayınız!
Fıtık Cerrahisi ve Yama
Karın duvarı fıtıkları oldukça yaygındır ve ABD’de yılda 1 milyondan fazla fıtık onarımı yapılmaktadır. Yama, fıtık onarımlarında sıkça kullanılan ve fıtık tekrarını (fıtık nüksünü) önlemek için oldukça etkili olduğu kanıtlanmış bir yöntemdir. Yama genellikle çeşitli malzemelerden yapılan düz ‘kumaşlar’ şeklindedir ve organların veya dokuların fıtık açıklığından dışarı itilmesini önleyen ek bir bariyer görevi görür. Bazı cerrahlar ve merkezler kasık fıtığı onarımları için yama kullanmaksızın dikişli doku onarım yöntemleri ile iyi sonuçlar bildirmiş olsalar da, yamasız bu tekniklerin çoğu karın duvarı (ventral) fıtık onarımlarında ve birçok kasık fıtığı onarımlarında iyi sonuç vermediği görülmüştür.
Yama kullanılarak yapılan fıtık onarımı geçiren hastaların büyük çoğunluğu, komplikasyonlar olmadan iyi bir şekilde iyileşir ve yeni kısıtlamalar olmadan aktivitelere geri dönebilir. Ancak, herhangi bir implante edilebilir cihaz gibi, yama yerleştirmeyle ilgili potansiyel sorunlar da mevcuttur (örn. eklem veya kalp kapak değiştirme, damar grefti vb.). Yama ile yapılan fıtık onarımlarının potansiyel riskleri arasında enfeksiyonlar, aşırı yara dokusu (skar) oluşumu, diğer organlara yamanın ilerleyerek zarar vermesi, kronik ağrı ve diğer komplikasyonlar bulunmaktadır. Bu komplikasyonlar, cerrahi tekniğe, kullanılan yama materyaline, anatomik yapıya, iltihaplanmaya, enfeksiyon varlığına ve diğer vücut tepkimelerine veya çeşitli faktörlerin kombinasyonuna bağlı olabilir. Bu komplikasyonların bir kısmının yama kullanılmayan ameliyatlarla da görülebildiğini unutmamak önemlidir. Ayrıca, yama, pelvik cerrahi gibi fıtık dışı diğer ameliyatlar için de kullanılır ve bu ameliyatlardaki komplikasyonlar doğrudan fıtık cerrahisine atfedilemez.
Açıkça yama kaynaklı olmayan semptomlara sahip hastalarda, yamanın çıkarılması semptomları iyileştirmeyebilir ve aslında durumlarını kötüleştirebilir. Önemli bir nokta olarak, şu ana kadar yamanın otoimmün veya alerjik reaksiyonlara neden olabileceğine dair ikna edici kanıtlar yoktur ve bu nedenle semptomları olmayan hastalarda yamanın isteğe bağlı olarak çıkarılması tavsiye edilmez.
Amerika Fıtık Derneği (AHS), kasık ve karın duvarı fıtıklarının büyük çoğunluğu için uygun seçilmiş yama takviyesini fıtık nüksünü azaltmak için desteklemektedir. AHS, yama temelli onarımların avantajları, dezavantajları ve olası riskleri konusunda cerrah ve hasta arasında detaylı bir görüşme yapılmasını teşvik eder. AHS, fıtık cerrahlarının en güvenli ve en uygun yama seçimlerini yapmalarına rehberlik edecek yeni verileri sürekli olarak değerlendirmeye devam etmektedir.