• Balmumcu, Bestekar Şevki Bey Sok. 16, Beşiktaş, İstanbul

BD Bard Fıtık Masterclass

27-28 Kasım 2018 tarihlerinde, BD Bard Şirketinin organizasyonu, Fıtık Masterclass Sempozyumu için Dubai’ye seyahat ettim. Sempozyum ve sosyal izlenimlerimi anlatıyorum.

     ______________________________________________

     Bard Şirketi, Amerikan kökenli ve fıtık alanında kaliteli ürünleri olan bir şirket. Geçtiğimiz yıl, Becton Dickinson Şirketi, Bard’ı satın aldı ve yeni ismini BDI (Becton Dickenson Interventional) yaptı. Şirket, hemen hemen fıtığın her türüne uygun yama ve sabitleme ürünlerini kullanıma sunuyor. Bunun yanında; cerrahların eğitimi için sponsor olduğu harika bir proje var ki, bundan hemen bahsetmek istiyorum.

Hernia U

     Fıtık Üniversitesi projesi, (Hernia U ya da Hernia University) geçtiğimiz yıl aktive edildi. Fıtık cerrahisinde; interaktif, temel teorik eğitimlerin yanında, ayda 2 tane, dünyanın çeşitli ülkelerinden, fıtık cerrahisinde uzman kişlerin canlı ameliyat yayınları yapılarak, bilgi güncelleme, işbirliği ve rehberlik sağlanıyor. Yayın kalitesi mükemmel ve yayın saatleri genellikle ülkemizde öğleden sonraya denk geldiğinden avantajlı oluyor. Yakından takip ediyorum. Örneğin, geçen haftaki canlı ameliyat yayınını ülkemizden 100’ün üzerinde cerrah takip etmiş. Ayrıca, edit edilmiş videolar da mevcut sitede. Bu konuda ayrıca ayrıntılı bir blog yazısı yazacağım. Programın sitesini burada paylaşıyorum: https://www.herniau.com

Phasix yama

     Sempozyumda, fıtık cerrahisinde yeni sayılabilecek bir yama tanıtıldı ve erken dönem sonuçları açıklandı. Phasix isimli bu yama, geç dönemde emiliyor ve tamamen kayboluyor. Büyük kısmı, 12 ayda emiliyor, vücuttan 18 ayda tamamen kayboluyor. Ancak, ilk 3 ayda kalan kısmı 70% ki, doku desteği ve kolajen sentezi için kritik bir dönem bu. Bu grup yamaların isimlendirilmesinde geç emilen yamalar LTA (Long-Term Absorbable), ya da yavaş emilen yamalar SAS (Slowly Absorbed Scaffold) gibi kısaltmalar kullanılıyor. Kısaltmalar, fıtık cerrahisinde oldukça yaygın kullanılıyor. Bu konudaki geniş kısaltma listesi web sayfamda mevcut. Ulaşabileceğiniz linki paylaşıyorum: KISALTMALAR

     Bu yamanın kimyasal içeriği Poly-4-HydroxyButerate (P4HB). Geç dönemde emiliyor. MRSA az barındırma özelliği var. Makrofajları uyarıyor. Sentetik bir yama gibi kuvveti var ve biyolojik bir yama gibi davranıyor. Phasix ST modeli, karın içi kullanım için yapışıklık önleyici tabaka kaplı. Çeşitli ölçülerde mevcut. Fiyatları, klasik karın içi yamalar ile biyolojik yamaların fiyatlarının arasında. Phasix’in 2 yıllık sonuçları nüks ve komplikasyonlar açısından başarılı. Yamanın mantığı; dokuları yeni ve sağlamn kolajen oluşturulana kadar desteklemek ve bu kolajenin vücud tarafından yapılmasını sağlamak ve işi bitince de ortadan kaybolmak! Çünkü; biliyoruz ki, yama enfeksiyonu oranı 10% dolaylarında. Bu grade 1 yani temiz yaralar için böyle. Ama, grade 2 (temiz kontamine), grade 3 (kontamine), grade 4 (kirli) yara olduğunda yama koymak tavsiye edilmiyor. Grade 2 yaralarda, geniş gözenekli yamaları kullanıyoruz ve herhangi bir sorun ile karşılaşmıyoruz. Ancak, 3 ve 4 riski yüksek yaralar. Bu durumda fıtık onarımını ertelemek zorunda kalıyoruz. Biyolojik yamalar aslında bu riskli yaralar için çıktı ama hemen hemen hepsi başarısız oldu. Biyolojik yamalar ile nüks ve komplikasyonlar çok görüldü ayrıca çok pahalıydılar. Sentetik yamalarda da durum hemen hemen aynıydı. Enfekte olduğunda yamayı kurtarmak çoğu olguda mümkün olmuyor. Ancak, yama geç dönemde emilip kaybolursa, çıkarmak zorunda olacağımız bir yama yok demektir. O nedenle, geç emilen yamalar başarılı olabilir. Zaman gösterecek!

     Komplike karın duvarı fıtıklarına güncel yaklaşımlar konuşuldu. Sunumları; Avrupa Fıtık Derneği Sekreteri Sevilla, İspanya’dan Dr. Salvador Morales-Conde ve Bonheiden, Belçika’dan Dr. Tim Tollens yaptı.

Dr. Salvador Morales-Conde Sunumu

     Dr. Morales-Conde, komplike kaırn duvarı fıtıklarına minimal invaziv yaklaşım tekniklerini anlattı. Kendi tekniği olan, LIRA (Laparoscopic Intracorporeal Rectus Aponeuroplasty) tekniğini, örnek video ile gösterdi. Biraz detaya girecek olursak; orta hat fıtıklarında, eşlik eden diastaz var ise, eğer, diastaz eş zamanlı onarılmaz ise fıtığın nüks riski artıyor. Bu nedenle, fıtık ile birlikte diastazın da onarılması tavsiye ediliyor. Henüz, kuvvetli bilimsel yayın yok. Bu tez, D derecesi yani uzman görüşü kanıta sahip. LIRA tekniğinde; laparoskopik yaklaşımla, özel bir dikiş tekniği ile diastaz ile birlikte fıtık deliği de kapatılıp IPOM yama konuluyor. Özünde IPOM plus. Güzel bir teknik. Özellikle dikiş tekniği yaratıcı.

Dr. Tim Tollens Sunumu

     Dr. Tollens, komplike ventral fıtıklarda açık yaklaşımlar üzerine konuşma yaptı ve özellikle TAR tekniğine vurgu yaptı. Komplike karın duvarında, özellikle enfeksiyon riski yüksek olgularda geç emilen yamaların bir yeri olabileceğini belirtti. Komplike olgu örneklerini görseller ile paylaştı.

BDI Toplantısı

     Toplantı öncesi, BDI Şirketinin uluslararası yöneticileri ile toplantı yaptım. Hernia U projesi, bölgesel eğitim projeleri, Masterclass sempozyumlarının içeriği konusunda bilgi paylaşımında bulunduk. Önerilerimi ilettim. Örneğin; Hernia U her ay 2 tane canlı ameliyat yayını yapıyor. En sonuncusu, Edinburgh ve Lizbon’dan dı. Yayınlar, önceden siteye üyelere bir e-posta ile duyuruluyor. Ben, projeyi yöneten BDI temsilcisine, canlı yayın olgularının ameliyat öncesi değerlendirmelerinin, demografik bilgilerinin, var ise CT filmlerinin üyeler ile önceden paylaşılmasının daha faydalı olacağını belirttim. Ayrıca, sosyal medya hesaplarının olması gerektiğini söyledim. Twitter ve Facebook sayfaları olursa, daha çok kişiye ve daha kolay ulaşılabileceğini söyledim. Bunları dikkate alırlar umarım!

DUBAİ

     Sosyal kısım olarak Dubai’den bahsedeyim. Dubai, ‘Birleşik Arap Emirlikleri’ devletinin 7 emirliğinden biri. Yüksek binaların olduğu, içinden 6 şertili otoyolların geçtiği, eğer gördüyseniz size biraz Miami, biraz New York, biraz Şikago, biraz Londra’yı aklınıza getiren bir şehir. Son 10 yılda hızla gelişen, büyük yatırımlar çeken bir şehir. Dünyanın en yüksek gökdeleni Burj Khalifa 830 metre. Hizmet sektöründe, Hintliler, Pakistanlılar ve Filipinliler çalışıyor. Çok az arap yaşıyormuş gibi geldi bana. Benim en çok etkilendiğim yapı, ‘Dubai Frame’. Bu, basitçe bir resim çerçevesi. Eski Dubai ile yeni Dubai arasındaki sınırda, bir parkın içinde 150 metre yüksekliğinde iki kule arasında, 93 metre uzunlukta bir seyir terası bulunan yapı. Eskiden yeniye geçiş teması taşıyor ve bu şehre özgü, yaratıcı bir yapı. Bana ilk gördüğümde Yıldız Geçidi (Stargate) filmini hatırlattı. Çok beğendim. Son olarak hava 27 derece ve nemsizdi. Denize de keyifle girdik. Ama, sanırım yaz sezonunda çekilmez!

Burj Khalifa öünde
Dubai Frame

 

Burj Khalifa

 

Dubai plajı

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

Whatsapp