• Balmumcu, Bestekar Şevki Bey Sok. 16, Beşiktaş, İstanbul

5. Fıtık Okulu İzlenimlerim

5. Fıtık Okulu, 21 Eylül 2018’de, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ev sahipliğinde, Sivas’ta yapıldı.

     ______________________________________________

      Fıtık Okulu, 21 Eylül 2018’de, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinin ev sahipliğinde, Sivas’ta yapıldı. Sempozyumun başkanlığını, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi A.D. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Yıldırır yaptı.

     Fıtık Derneği olarak; Fıtık Okulu projesi gayet başarılı ve hızlı gelişiyor. Sıcak bir ilgi ile karşılanıyor. Katılımcı firmalar da memnun ve devamı konusunda istekli. Mayıs 2018’de Mersin’de yaptığımız 4. Fıtık Okulu’nun hemen hemen aynı bilimsel programını uyguladık. 4. Fıtık Okulu izlenimlerini okuyabilirsiniz! Ancak bu sefer sempozyumu daha da sadeleştirdik. Tek günlük program çerçevesinde; sabah oturumlarında ameliyat videoları eşliğinde teorik bilgiler verildi. Öğleden sonra ise canlı ameliyat yayını yapılarak, temel teknikler gösterildi. Lichtenstein onarımı, laparoskopik kasık fıtığı onarımı, laparoskopik göbek fıtığı onarımı ve önden katmanlarına ayırma teknikleri başarılı bir şeklide gösterildi.

     Ben, sempozyumda yama ve sabitleme teknikleri konusunda son gelişmeleri anlattım. Hastaya ve fıtığın özelliklerine göre yama seçimi önemli. Yama deyip geçilmemeli. Bunu her seferinde vurguluyorum. Bundan başka laparoskopik kas arkası (retromüsküler) onarım ya da orijinal adıyla Rives-Stoppa tekniğini anlattım. Son olarak da; yaygın kısa adı ile TAR (Transeversus Abdominis Release) denilen transvers kasın gevşetilmesi tekniğini anlatarak, tekniğin laparoskopik uygulamasını video eşliğinde sundum. Özellikle Rives-Stoppa ve TAR teknikleri çok önemli. Doğru uygulandığında, yüz güldüren sonuçları var. TAR, çok önemli bir teknik ve çok dikkatli uygulanmalı. Uygunsuz yapılması daha da büyük sorunlar ortaya çıkarabilir. Her zaman söylediğim gibi; Anatomi herşey. Bu tekniklerde çok iyi anatomi bilgisi şart!

     Sunum aralarında, öğle molasında ve canlı ameliyat yayınları sırasında katılımcılar karşılıklı görüş alışverişi imkanı buldu. Bilgiler tazelendi, yeni bilgiler öğrenildi, soru işaretlerine cevaplar bulundu. Verimli bir sempozyum olduğunu düşünüyorum.

     Son olarak Sivas ile ilgili bir kaç söz söylemek istiyorum. İlk ziyaretim. Sempozyum öncesi yarım günlük tur ile gezme imkanı bulduk. Selçuklu Devletinin önemli merkezlerinden biri. Öncesi, Bizans ve Roma eserleri de var. Hitit uygarlığı döneminden eserler var. Arkeoloji müzesinde önemli Hitit eserleri var. Şehrin en önemli eseri şüphesiz Çifte Minare! Ben, doğal olarak bunun bir medresenin cephesinde var olduğunu sanırdım. Ancak gördüm ki; bir panoymuş. Hemen arkasındaki Şifaiye Medresesi (Selçuklu döneminde hastane) ile fiziki bağlantısı yok. Onun dışında Buruciye medresesi ana kapısı etkileyici. Selçuklu dönemi binaların kapıları görkemli yapılmış. Anadolu, Arap ve Pers figürleri güzel bir harmoni içinde. Şehrin benim için en anlamlı özelliği, Ulu Önder Atatürk; Kurtuluş Savaşı mücadelesinde, Sivas’ta 4 Eylül 1919’da kongre yapmıştı. Kongre binasını ziyaret ettik. Çok iyi korunmuş ve ziyarete açılmış. Görülmeye değer.

     Fıtık Derneği Yönetim Kurulu olarak toplandık. Gelecek Fıtık Okulu Aralık ayında Ankara’da planlandı. Sonraki Mart ayında Hatay’da. 7. Ulusal Fıtık Kongresi, Ekim ayında yapılacak. Ayrıtılar önümüzdeki günlerde Fıtık Derneği sosyal medya hesaplarından duyurulacak.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

Whatsapp