• Balmumcu, Bestekar Şevki Bey Sok. 16, Beşiktaş, İstanbul

5 mm – 30° teleskop B planıdır!

Laparoskopik cerrahi yapıyorsanız 5 mm – 30° teleskopunuz olmalı.

     Ülkemizde laparoskopik cerrahi, Şubat 1991’de laparoskopik kolesistomi ile başladı. Prof. Dr. Ergün Göney, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk ameliyatı yaptı. Sonra hızla yaygınlık kazandı.

     O zamanlar 0° teleskoplar vardı ve yaygınlık kazandı. 30° teleskoplar azdı ve pek tercih edilmiyordu. Sanırım kullanması zordu. Teleskopların hepsi 10 mm standartındaydı. Safra kesesi için sorun yok gibiydi; ancak 30° görüş açılı teleskopların cerraha ameliyat sahasını değişik perspektiflerden bakma avantajı kaçırılıyordu!

     Aslında, 30° teleskopların kullanılmaları basitti. Temelde, teleskopun şaftını sabit tutup, yandan saplanan ışık kablosuna yön vererek, bakış açısını kolaylıkla değiştirebiliyorsunuz. Ancak, belki de bu kullanma detayı nedeniyle başlarda yaygınlık kazanamadı. Hatta şimdi bile 10 mm – 0° teleskoplar yaygındır. Hatırlarsanız; 80’li yıllarda video salgını vardı. Bizim gurbetçiler ucuz olduğu için, Betamax sistem videoları getirdiler ve bu özellikte video cihazları yaygınlık kazandılar. Halbuki, VHS sistemi daha kaliteliydi. Belki de 0° teleskoplar da böyle oldu. 0° daha kolay kullanılıyordu, safra kesesi yapmak için yeterliydi.

     Ancak, 1993’de laparoskopik kasık fıtıklarının, ventral fıtıkların, daha sonra da laparoskopik kolon cerrahisinin başlaması ile 0° teleskoplar ikinci plana düştü ve 30° teleskoplar standart hale geldiler.

5 mm – 30° teleskop

     Gelelim 5 mm – 30° teleskopa! Her zaman ameliyat salonunuzda bu teleskopun olmasının büyük avantajları var. Ameliyatı; genelde 10 mm teleskop girişi için 10 mm trokar ile yapıyoruz ve operasyonel trokarlar 5 mm olarak giriliyor. Çeşitli nedenler ile bu farklı açılardan girilmiş 5 mm trokarlardan girip bakmak ihtiyacımız olabilir. Bunlar neler olabilir:

– 10 mm trokar giriş yerinden olabilecek kanamaya bakmak için.

– Büyük spesimen çıkarmak için 10 mm girişini kullanmak.

– Anatomik yapıyı daha iyi anlamak için farklı açıdan bakma ihtiyacı.

– 10 mm ya da daha büyük trokar girişini sütüre etmek için 5 mm trokardan görüş sağlamak.

– Ameliyatı tamamen 5 mm trokarlar ile yapmak.

– Ameliyatın aşamalarını yapmak için farklı trokar girişlerinden görüş ihtiyacı. Örneğin ventral fıtık yaparken.

Laparoskopik cerrahide her zaman bir B planınız olmalı. Donanımınız tam olmalıdır. Aksi halde başınıza gelebilecek en iyi şey açığa dönme olabilir! Laparoskopik cerrahi yapıyorsanız 5 mm – 30° teleskopunuz olmalı.

5 mm – 30° teleskop B planıdır!

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

Whatsapp