• Balmumcu, Bestekar Şevki Bey Sok. 16, Beşiktaş, İstanbul

10 mm’den Büyük Tüm Trokar Delikleri Kapatılmalıdır!

     Laparoskopik cerrahinin artan bir şekilde yaygınlaşması ile yeni bir fıtık türü ile karşılaştık: Trokar Fıtığı. Özellikle 10 mm ve daha büyük trokar giriş yerlerinde görülen bu fıtıkların görülme sıklığı 1-3% arasında bildirilmektedir.

______________________________________________

     Laparoskopik cerrahinin artan bir şekilde yaygınlaşması ile yeni bir fıtık türü ile karşılaştık: Trokar Fıtığı. Özellikle 10 mm ve daha büyük trokar giriş yerlerinde görülen bu fıtıkların görülme sıklığı 1-3% arasında bildirilmektedir. Nadir de olsa 5 ve 7 mm trokar giriş yerlerinde de fıtık olguları rapor edilmiştir.

     Obezite, sigara içicilik, diyabet hastalarında risk daha fazladır. Burada daha çok lokal nedenlerden bahsetmek istiyorum: 10 mm ve üzerinde delik, uzun ameliyat süresi, port ile fazla manipülasyon, port yerinden dren çıkarılması, arkuat hattın altında trokar girişi, trokar yarası enfeksiyonu gibi.

     Özellikle bıçaklı trokarlarda, trokarı yerleştirirken bıçağın fasyayı yaptığı kesik, trokar çapından daha fazladır. Ameliyat sırasında olan manipülasyonlarla bu kesi daha da genişlemekte, ayrıca oluşan lokal mekanik travma burada iyileşme sürecine olumsuz etki etmektedir. 5 mm trokar deliği aslında 7-8 mm’lere, 10 mm trokar deliği ise 13-14 mm’lere çıkabilmektedir. Bu nedenle blunt dediğimiz, bıçaksız künt ya da konik uçlu trokarlar tavsiye ediliyor. Bunun yanı sıra bu trokarlarla giriş sırasından organ yaralanma riski daha da azdır.

     Göbekten genellikle kamera konuşlanması yapıldığı için 10 mm trokar girilir. Göbek anatomik olarak zayıftır ve fıtığa daha yatkındır. Bunun dışında rezeke edilen organlar da (örneğin safra kesesi, apandiks gibi) bu girişten çıkarıldığından ister istemez bu delik genişletilir. Bu nedenle, ameliyatın sonunda fasya dikkatli bir şekilde dikilmelidir.

     Tek port laparoskopik cerrahide ise, fıtık açısından durum daha da içler acısıdır. Bu oran 15%’lere kadar çıkan, tolere edilemeyecek derecededir. Bunlara insizyonel fıtık mı, trokar yeri fıtığı mı demek konusunda tartışma devam etmektedir. Özetle; tek port cerrahi, erken dönem ağrının daha fazla olması ve yüksek fıtık riski nedeniyle artık yapılmamalıdır.

     Trokar deliğinden fasyayı kapatmak da ayrı bir uğraşıdır. Küçük cilt kesisi içinden fasyaya dikiş atmak teknik maharet ister, hele bir de hasta obez ise! Bunun için pratik geliştirilmiş aletler vardır. Sayfanın sonunda bazılarının resimlerini paylaşıyorum. Böyle aletleri edinmek ve kullanmakta kesinlikle fayda görüyorum.

     Klasik olarak elle dikiş ile kapatacaksanız; size, 22 mm – ½ çapta, yuvarlak uçlu iğnesi olan, monoflaman geç emilen dikiş materyalini öneririm. Çeşitli markalarda kolayca bulunmaktadır.

     Trokar yeri fıtığı oluştuysa, aynı bir insizyonel fıtığa yaklaşılır gibi onarılmalıdır! Bu konudaki yazımı okumak için TIKLAYINIZ!

     Unutmayın! 10 mm ve üzeri tüm trokar deliklerini kapatın.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

Whatsapp