• Balmumcu, Bestekar Şevki Bey Sok. 16, Beşiktaş, İstanbul

Prostat Ameliyatı ve Kasık Fıtığı

Prostat ameliyatı ile aynı anda kasık fıtığı ameliyatı olur mu? Detayları yazdım:

Prostat ameliyatı en sık iyi huylu prostat bezi büyümeleri için yapılır. Yaşla beraber prostat bezi fizyolojik olarak büyür ve zamanla idrar yolunda akışı kısıtlar. Bu ameliyat günümüzde artık kapalı yolla yani endokopik olarak penisten girilerek, çeşitli lazer teknolojileri kullanılarak yapılıyor. Açık ameliyat neredeyse kalmadı; ancak ihmal edilmiş, çok büyük prostatlarda yapılıyor. Bu hastalarda, prostat ameliyatı ile aynı anda kasık fıtığını ister açık ister laparoskopik yöntemlerle başarı ile tedavi etmekteyiz.

Diğer bir ameliyat nedeni ise prostat kanseridir. Bu ameliyatta teknik daha farklıdır. Hem açık yöntemle hem de minimal invaziv dediğimiz laparoskopik yöntemlerle, hatta son yıllarda popüler olan robotik cerrahi platformları ile yapılabilmektedir. Açık ameliyatta karın kesisi yapılarak idrar kesesi boynuna ulaşılarak bu ameliyat yapılır. Aynı zamanda pelvis yan duvarlarda, iliak damarlar etrafındaki lenf bezleri de ameliyat kapsamındadır. Kapalı ameliyat ise, laparoskopik ya da robotik cerrahi platformla, açık ameliyat ile aynı anatomik planda yapılır.

Prostat ameliyatı esnasında, hastaların neredeyse 1/3’ünde kasık fıtığına rastlanmaktadır. Ancak, klinik olarak bunların 5-12%’si görünür. Bu hastaların 12.4%’ü, ameliyat sonrası 2 yıl içinde fıtık olacaktır. 31 adet yayınlanmış çalışmadan çıkarılan sonuçlara göre; açık radikal prostat kanseri  ameliyatı sonrası kasık fıtığı olma oranı 15.9%, laparoskopik olanda bu risk 6.9% olarak belirlenmiştir. İsveç çalışmasına göre; radikal prostat ameliyatı sonrası kasık fıtığı ihtimali 4 kat, ameliyatsız sadece radyoterapi alanlarda ise 2 kat artıyor. Yani, radikal prostat ameliyatı sonrası kasık bölgesi zayıflıyor!

Eşlik eden kasık fıtığı!

Radikal prostat ameliyatı sırasında kasık fıtığı gördük; ne yapalım? Onaralım mı, yoksa erteleyelim mi? Aynı anda onarmanın hiç bir sakıncası yok. Hatta onarılmalıdır. Bu girişim, ameliyat süresini biraz uzatarak, komplikasyonları artırmaksızın başarı ile yapılmaktadır. Ancak, bu ameliyatı bir Genel Cerrah yapma şartı ile!

Peki; daha önce radikal prostat ameliyatı olmuş hastada kasık fıtığını hangi yolla ameliyat edelim; açık mı, laparoskopik mi? Tavsiye edilen yol açık onarımdır. Bu hastalarda, laparoskopik ameliyatın yapıldığı anatomik plan, prostat ameliyatı nedeniyle bozulduğundan, teknik olarak güçtür ve önemli komplikasyon riski taşımaktadır. Ancak, laparoskopik fıtık cerrahisinde uzman kişiler kalkışmalıdır. Zorlanıldığında da açık ameliyata dönmeye tereddüt edilmemelidir!

Özetle; prostat kanseri hastalarında:

  • Radikal prostatektomi sonrası kasık fıtığı riski 4 kata kadar artmaktadır!
  • Aynı anda kasık fıtığını onarmak komplikasyoları artırmaz.
  • Aynı anda fıtığın da onarımı tavsiye edilir.
  • Daha sonra fıtık gelişmişse; laparoskopik onarım, laparoskopik kasık fıtığı cerrahisinde uzman cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Aksi halde, açık kasık fıtığı onarımı en iyi seçenektir.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.

Whatsapp