İnsizyonel fıtık önlenmesinde yeni bir dikiş. Yama şeritlerinden üretilen bu dikiş, gerilimli karın kesilerini kapatmada, insizyonel fıtık onarımında yararlı olacak gibi görünüyor.
______________________________________________
Karın kesileri (laparotomi) sonrası fıtık görülme sıklığı 20% gibi oldukça yüksek bir rakamdır. Pratikte her 5 laparotomiden 1’i insizyonel fıtık olmaktadır. Örneğin son çalışmalar; abdominal aorta anevrizması sonrası 5 yıllık fıtık oranlarını 50%, kolorektal cerrahide ise bu oranı 70% olarak göstermektedir. Bu kabul edilemez sonuçlar, koruma amaçlı yama konulmasının dayanağı olmuştur. Bu konuda son zamanlarda yayınlanan çalışma sonuçlarına göre; koruma amaçlı yama konmasının komplikasyonları arttırmaksızın faydalı olduğu anlaşılmıştır.
Şikago’lu plastik cerrah Dr G.A. Dumanian‘ın geliştirdiği “yama dikişi”, aslında dikiş teknolojisinde bir yeniliğe işaret etmektedir. Laparotomi kesisi kapatmak yada fıtık onarımı için yada diğer yüksek gerilimli kesileri kapatmada kullanmak amacıyla üretilmiştir. Temelde laparotomi kesisini kapattığımız -sıklıkla monoflaman dikişler – dikişlerin dokuyu kestiğini ve o bölgenin fasyasının karşılıklı bir kuvvetle bir araya gelerek bütünleşmesinin azaldığını biliyoruz. Bu mantıkla; dikiş gibi kullanılabilen bu yama dikişi, özellikle gerilimi yüksek yaraların kapatılmasında doku ile daha iyi bütünleşme sağlayarak güvenli bir şekilde iyileşmesine yardımcı olacaktır.