Fıtık Ameliyatı sonrası ağrı olmaması ve erken taburcu olmak için geliştirilmiş uygulamalar vardır. Genel olarak ERAS protokolleri denen bu uygulamalar, fıtık cerrahisinde de yer bıulmaktadır. Merkezimizde uygulamakta ve yüksek hasta memnuniyeti almaktayız.
______________________________________________
Ameliyat sonrası hastanın yaşam kalitesini arttırmak için geliştirilmiş protokoller vardır. Bunlara genel ismiyle “Ameliyat Sonrası Hızlı İyileşme” Protokolü denmektedir. İngilizce literatürde Enhanced Recovery After Surgery (ERAS), Fast Track Surgery olarak adlandırılmaktadır. Kısaca ERAS olarak kullanılmaktadır. Batı da bu konuda kurulmuş dernekler vardır ve düzenli yıllık toplantılar yapmaktadırlar.
Fıtık ameliyatı sonrası erken dönemde beklentiler; ağrı olmaması, çabuk taburcu olma, erken günlük yaşama ve işe dönmek olarak sıralanabilir. ERAS protokolleri fıtık cerrahisinde de yerini bulmuştur ve bu beklentileri karşılamaktadır.
Özellikle büyük ve komplike karın duvarı fıtıkları onarımlarında temel ERAS protokolünün iki hedefi vardır:
-
Optimal ağrı yönetimi
-
Barsak iyileşmesinin hızlandırılması
Ameliyat sonrası ağrı önemli bir konudur ve bu konuda çok yönlü ilaç rejimleri kombine edilerek kullanılmalıdır:
-
Ameliyat sırasında Transversus Abdominis Planında (TAP) uzun etkili lokal anestezik olan bupivacaine ile blok yapılmalıdır.
-
Paracetamol İ.V. postop 48 saate kadar 6 saatte 1000 mg dozda uygulanmalı, daha sonra hasta taburcu olana kadar yine 6 saatte bir 500 mg oral doza geçilmelidir.
-
Oksikodon, gerektiğinde 5-10 mg dozunda 4 saat aralarla verilebilir. Paracetamol yetmediğinde kullanılması daha doğrudur. Ameliyattan 2 saat önce Gabapentin 300 mg oral verilmelidir. Sonra da günde 3 defa taburcu olana kadar devam edilmelidir.
-
Ağrının önemli nedenlerinden birisi de kas spazmı olduğundan; bunu çözmek için postop 48 saat boyunca İ.V. Diazepam 5 mg 6 saatte bir uygulanmalıdır. 65 yaş üstünde doz yarıya düşürülmelidir.
-
NSAID’lar, erken dönemde akut böbrek yetmezliği nedeniyle düzenli kullanılmamalıdır. 48 saatten sonra ihtiyaca göre kullanılabilir.
Büyük ve komplike karın ön duvarı fıtıklarının onarımı sırasında barsakların çalışması da etkilenmektedir. Ameliyatın yapısı gereği; genelde barsakların fıtığa olan yapışıklıkları önemli bir sorundur. Ameliyat sonrası dönemde barsak yavaşlamakta, geçici bir ileus durumu olmaktadır. Bunu minimalize etmek için hastaya perop çok yüklenmeden kristalloid infüzyonu yapılmalıdır. Ameliyat süresince ve sonrasında narkotik analjezikler en alt düzeyde tutulmalıdır. Bu aşamada en önemli yapılacak iş, hastayı erken dönem beslemektir. Ameliyat günü az miktarda sıvı ağızdan verilmeli, ertesi günü bu miktar arttırılmalıdır. 2. gün ise damardan sıvı verilmesi kesilerek tamamen ağız yolundan sıvı ve yumuşak gıdaya geçilmelidir.
Merkezimizde ERAS protokolleri uyguluyoruz. Hasta memnuniyetinin üst düzeyde olduğunu belirtmek istiyorum.